Recensie: Hallo Nu van Jenny Valentine

Boekenrecensie van Hallo Nu van Jenny Valentine.

Waar gaat het over?

Jude gelooft niet in de liefde, noch in magische ervaringen. Tot hij Novo ontmoet, hij is pure magie…

“Deze bomen. Dit huis. Dit begin. Ik sta aan de kant van de weg en neem het allemaal in me op en hoop en hoop. En voor de zoveelste keer vraag ik me af of dit leven een soort begin heeft, wie dat bepaalt, en of het ooit, ooit zal ophouden.”

Mijn recensie – zonder spoilers

Wanneer je Hallo Nu begint te lezen, valt de schrijfstijl meteen op. Het is op een lyrische manier geschreven, maar ook niet te overdreven. Alles is nog steeds erg duidelijk en je moet niet hard nadenken om te weten wat er staat of wat de auteur bedoelt. Het is altijd fijn om eens een YA te lezen waarvan de schrijfstijl niet te simpel is, het is leuk om een beetje uitgedaagd te worden door de manier waarop het boek geschreven is.

Terwijl je leest, voelt het ook aan alsof het hoofdpersonage het verhaal aan jou aan het vertellen is. En niet op een manier waarop het lijkt alsof hij het verhaal gewoon neerschrijft en jij dat toevallig leest. Nee, het voelt echt aan alsof Jude het verhaal specifiek aan jou aan het vertellen is. Die manier van vertellen is erg verfrissend en vernieuwend, zeker voor een YA boek. Daardoor leest het boek ook zo vlot, voor je het weet ben je er al doorheen.

Dat je het boek zo snel uithebt, zal zeker ook wel komen doordat het een kort boek is. Hallo Nu telt ‘slechts’ 159 bladzijden, maar eigenlijk stoort het niet dat het een kort boek is. Je hebt niet het gevoel dat het verhaal te snel gaat, wat wel vaak is bij korte boeken, of dat het langer moet zijn. Het was de perfecte lengte.

Hallo Nu is een boek dat je met gemak in één keer uitleest. Dat komt onder andere doordat het boek aan de korte kant is en door die frisse schrijfstijl. Maar ook zeker doordat je zo geïntrigeerd bent door het verhaal. Je moet weten wat er als volgende gaat gebeuren, daardoor is het altijd moeilijk om een boek neer te leggen.

Het enige nadeel aan het feit dat het boek wat korter is, is dat je minder een band opbouwt met de personages. Daardoor heeft het ook minder invloed op je gevoelens wanneer er iets ‘ergs’ gebeurt. Je voelt dus wel minder mee met de personages wanneer zij emotioneel zijn.

Het grootste pluspunt van Hallo Nu, en de reden waarom je verliefd kan worden op dit boek, is het magische realisme. Als je daarvan houdt, dan moet je dit boek echt lezen. Moest je het niet kennen, magisch realisme betekent dat het boek zich afspeelt in de ‘normale’ wereld, onze wereld dus, maar dat er toch fantasy-elementen inzitten. Zulke boeken zijn altijd intrigerender om te lezen dan ‘gewone’, hedendaagse boeken doordat je zit met die clash tussen de echte wereld en magie.

Het is fantastisch om te lezen hoe in Hallo Nu het concept tijd in vraag gesteld wordt. De auteur speelt echt met tijd, en dat is iets dat je niet vaak leest. Dus nog eens zo’n vernieuwend, fris element dat niet veel voorkomt in (YA) boeken.

Als je dus op zoek bent naar een fris en vernieuwend YA boek met een vleugje magie en je wel geïntrigeerd bent door het concept tijd, dan is Hallo Nu helemaal geschikt voor jou, en ga je er misschien wel even veel van houden als ik. Ik gaf dit boek uiteindelijk dan ook 4,5 sterren.

*Ik heb een recensie-exemplaar van Hallo Nu gekregen van de uitgever, dat heeft echter geen invloed op mijn mening. Alles wat in deze recensie staat, zijn mijn eigen gedachten. Hartelijk bedankt aan LS Amsterdam & VIB Young Adult om me een exemplaar van dit boek op te sturen.*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s