Recensie: Mijn vele gezichten van Tess Sharpe

Nora O’Malley heeft in haar leven al veel rollen gespeeld. Als dochter van een professionele oplichtster die foute, criminele mannen belazert, groeide ze op als haar moeders protegee. Maar toen haar moeder op een dag als een blok voor een van haar gevaarlijke doelwitten viel, wist Nora precies wat ze moest doen: ontsnappen.

Vijf jaar lang heeft Nora een perfect normaal leven weten te leiden, maar nu zal ze haar oude kunstjes weer onder het stof vandaan moeten halen. Ze heeft namelijk drie problemen:

#1: Haar ex-vriend betrapte haar met haar nieuwe vriendin, Iris. Ze waren allemaal vrienden, maar dat zou nu weleens kunnen veranderen. Au.
#2: De ochtend nadat ze zijn betrapt moeten ze met z’n drieën naar de bank om geld dat ze hebben opgehaald voor het goede doel te storten. Dit blijkt niet alleen ontzettend ongemakkelijk te zijn, maar zelfs dodelijk, want:
#3: Net nadat ze de bank in zijn gelopen, komen er twee overvallers binnen.

De overvallers mogen misschien gevaarlijk zijn, Nora heeft meer lef in haar pink dan de twee in hun hele lijf. En ze hebben geen idee wie ze daadwerkelijk gegijzeld hebben…

Mijn recensie – zonder spoilers

Mijn vele gezichten van Tess Sharpe is een erg origineel verhaal waar je doorleest als een trein omdat je het boek gewoon niet kan neerleggen.

Heb je al ooit gelezen over moeder en dochter die samen een reeks mannen oplichten? Heb je al ooit gelezen over een groepje tieners die per ongeluk een bankoverval meemaken en moeten proberen de overvallers slimmer af te zijn? Heb je dan al ooit een boek gelezen waar allebei die elementen inzitten? Ik dacht het niet, en net daarom is Mijn vele gezichten zo’n origineel verhaal, het is echt nog nooit eerder gedaan.

Zoals de elementen hierboven misschien al doen uitschijnen, is het een erg spannend verhaal waarbij veel op het spel staat. Dat zorgt ervoor dat je het boek gewoon niet kan neerleggen wanneer je het leest. Je moet weten wat er als volgende gaat gebeuren en of het wel goed komt met alle personages. Enerzijds doordat het zo’n spannend boek is dat je moeilijk kan neerleggen, leest het boek erg snel. Maar anderzijds leest het ook snel doordat het gewoon erg vlot geschreven is, er zijn geen vervelende zinsconstructies, woorden die niet logisch zijn en zo verder. En dat komt niet vaak voor bij vertaalde boeken, dus de vertaler heeft fantastisch werk verricht. Bovendien heeft het boek redelijk korte hoofdstukken, wat ook altijd wat vlotter leest dan van die ellelange hoofdstukken.

De representatie in dit boek was echt fantastisch. Het hoofdpersonage Nora is biseksueel, net als haar vriendin Iris. Daarnaast heeft Iris ook endometriose, een aandoening waardoor je onder andere erg pijnlijke menstruaties hebt. Dat eerste, LGBTQ+-representatie, komt steeds vaker voor, wat je alleen maar kan toejuichen, zeker als het op zo’n correcte en realistische manier gedaan wordt als in Mijn vele gezichten. Dat tweede, endometrioserepresentatie, komt amper voor in boeken. Het was dus fantastisch om te zien dat het in dit boek wel besproken wordt, want er lijden ongeveer 1 op de 10 vrouwen aan endometriose. Een onderwerp dat dringend meer aandacht verdient, dus.

Naast de geweldige representatie in Mijn vele gezichten, zijn ook de relaties tussen de personages erg goed gedaan. Je zit natuurlijk met een interessant groepje personages, Nora, haar ex-vriend en haar huidige vriendin zitten samen vast in die bank. Dat zorgt natuurlijk voor een beetje wrevel, maar dat was op een erg geloofwaardige manier gedaan. Daarnaast is ook de relatie tussen Nora en Iris erg realistisch.

Waar de relaties en de personages erg geloofwaardig en realistisch waren, waren enkele elementen van de verhaallijn dat wat minder. Soms liep er bijvoorbeeld iets net wat te vlot, of wist iemand net toevallig de oplossing voor hun probleem. Dus helemaal realistisch was het niet altijd.

Maar ondanks die kleine elementen die het niet helemaal realistisch maken, blijft het een erg leuk en spannend boek dat enorm vlot leest. Daarom gaf ik Mijn vele gezichten van Tess Sharpe 4.5 sterren.

*Dankjewel aan Moon Young Adult en Overamstel om me een recensie-exemplaar van dit boek op te sturen. Dat heeft echter geen invloed op mijn mening rond dit boek of de zaken die in deze recensie staan.*

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s